Ποιοι είμαστε

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ δημιουργήθηκε το 2005 ως συλλογική πρωτοβουλία, κοινωνικά και πολιτικά ενεργών δημοτών, αρχικά κατοίκων Χολαργού, με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία ενός κινήματος πολιτών που να καλύπτει με τη δράση του όλα τα ζωτικά τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, συνδέοντας τα αναπόσπαστα με τις κεντρικές πολιτικές που προκαλούν πολλά από αυτά και εμποδίζουν τη λύση τους.
Προσανατολισμός μας ήταν, από την αρχή, οι συλλογικές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, με κοινωνική ματιά και δυναμικές παρεμβάσεις στα δημοτικά προβλήματα.
Μετά την «Καλλικρατική» ενοποίηση του Δήμου Χολαργού με τον Δήμο Παπάγου, το Δίκτυο Πολιτών διευρύνθηκε και με πολίτες της περιοχής Παπάγου.

Το 2010 πήρε μέρος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές -με απόφαση της συνέλευσης- και εκπροσωπείται, πλέον, ως δημοτική παράταξη στον ενιαίο Δήμο Παπάγου-Χολαργού με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Περικλή Ζήκα.

Ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον οι μνημονιακές πολιτικές και η οικονομική κρίση, κρίναμε απόλυτα αναγκαία την παρέμβαση και ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθούν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για τους συμπολίτες μας.

Συνεπείς στις αξίες μας, από τον Δεκέμβρη του 2012, αναπτύξαμε νέες πρωτοβουλίες που να δίνουν προοπτική και διέξοδο, που προβάλλουν τις αξίες μας και που αποτελούν σημαντικά (ή /και χρήσιμα) «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με επιτυχία τις εξής πρωτοβουλίες:
  • Δίκτυο αλληλεγγύης για τη διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες
  • Τράπεζα Αλληλέγγυου Χρόνου - Ανταλλακτικής Οικονομίας
  • Ομάδα Πολιτισμού

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και η κινητοποίηση δυνάμεων της πόλης μας, για να διανύσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης δημιουργικά και αλληλέγγυα, για να αγωνιστούμε και να αλλάξουμε τα πράγματα. Για να πάρουμε τη ζωή μας και την πόλη πίσω στα χέρια μας!