Τεύχος 11ο / Απρίλιος 2023: Ο Μ. Βορίδης “Τσεκουρώνει” οριστικά τα παρακρατηθέντα των Δήμων και το “φύλο συκής” της ΚΕΔΕ

01/04/2023

Στις 12/12/2022 ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, .….και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Πρόκειται για ακόμα ένα θηριώδες πολυνομοσχέδιο-σκούπα με πληθώρα απαράδεκτων διατάξεων.

Με διατάξεις των άρθρων 1-37 του Ν.5003/2022 η κυβέρνηση μετατρέπει τη Δημοτική Αστυνομία σε παρακλάδι της ΕΛ.ΑΣ., με κατασταλτικό ρόλο, ενισχύοντας το αστυνομοκρατούμενο κράτος καταστολής που προωθείται τα τελευταία 3,5 χρόνια.
 
Όπως δήλωσε ο Μ. Βορίδης στις 06/12/2022 στη «Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» της Βουλής «μας έχει καλά νέα…» (για τη Δημοτική Αστυνομία). «Της δίνουμε μια καθαρή ιεραρχική δομή. Της δίνουμε βαθμούς. Τη βγάζουμε από μια αντίληψη «ελεγκτικού υπαλληλικού σώματος» και της δίνουμε πράγματι χαρακτήρα αστυνομικό…. Γιατί τώρα εμείς την κάνουμε μια κανονική αστυνομία !!».

Με το άρθρο 25 προβλέπεται η σύσταση Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα ελέγχεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών και όχι από τον Δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου (όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους).

Πριν από εννέα χρόνια η τότε κυβέρνηση, με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Κυρ. Μητσοτάκη,  είχε προχωρήσει στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 81, Ν. 4172/2013).

Με τα άρθρα 38 έως και 50 συστήνεται «Φορέας Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, «μια ακόμα αρμοδιότητα των Περιφερειών, η κυβέρνηση και οι Περιφερειάρχες την εκχωρούν σε φορέα με τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω της δημιουργίας ευέλικτων δομών οργάνωσης και διοίκησης».

Προωθείται, δηλαδή, η λειτουργία νέου φορέα με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, που θα εκτοπίσουν από τους πάγκους των λαϊκών αγορών χιλιάδες μικρούς παραγωγούς, ανθρώπους του μεροκάματου, για να παραδοθούν οι λαϊκές αγορές στους μεγαλέμπορους και στις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ, αφού όλα θα μπορούν να «ρυθμίζονται» με βάση το μερίδιο που θα έχει ο καθένας στην αγορά.

Κορυφαίο όμως ζήτημα είναι το άρθρο 93 του νόμου, «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι», που ορίζει:

Η προβλεπόμενη στην παρ.5 του άρθρου 259 και στην παρ. 7 του άρθρου 260 του ν.3852/2010 (Α’ 87) τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους Ο.Τ.Α. από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν εφαρμόζεται για τα έτη 2016 και εφεξής και για όσο χρόνο ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄152). Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Ο.Τ.Α. στα αντίστοιχα οικονομικά έτη, λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων ανά έτος."

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έγινε (21-23/11) στον Βόλο https://kede.gr/to-keimeno-syberasmaton-tou-etisiou-taktikou-synedriou-tis-kede/ διατυπώνεται για άλλη μια φορά το αίτημα για «Τη σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη. Δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε, είναι χρήματα των δήμων και δεν τα απεμπολούμε».

Αυτές οι διατυπώσεις αποτέλεσαν διαχρονικά, από το 2011 μέχρι σήμερα, το «φύλο συκής» της ΚΕΔΕ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ουσιαστική αδράνεια της να διεκδικήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας και την είσπραξη των παρακρατηθέντων.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο η σχετική δήλωσή μου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ  https://www.youtube.com/watch?v=_6qZlLO4Rdc

Με τη δήλωσή του για το άρθρο 93 ο Μ. Βορίδης «τσεκούρωσε» και το «φύλο συκής» της ΚΕΔΕ: «Για τις ΚΑΠ να τα λήγουμε τα θέματα. Ακούγεται μια ρητορική και ακούμε για τα παρακρατηθέντα και τα παρακρατηθέντα. Να είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, εκεί και τότε, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση, η οποία πρέπει να κλείσει. Δεν πρόκειται να δοθούν». https://kede.gr/m-voridis-na-einai-safes-oti-ta-parakratithenta-afta-ta-opoia-eichan-nomothetithei-den-prokeitai-na-dothoun/

Έχουν περάσει 2 μήνες και η ΚΕΔΕ δεν έχει αρθρώσει λέξη για όλα αυτά. Προφανώς συμμορφώθηκε με την αποκαλυπτική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς τους δημάρχους-«χειροκροτητές» της κυβέρνησης: «Στο τέλος αναρωτηθείτε όχι τι έκανε η κυβέρνηση για σας, αλλά τι θα κάνετε εσείς για την κυβέρνηση του τόπου».