Τεύχος10ο / Δεκέμβριος 2022: Τίτλοι τέλους για την παράνομη επέκταση της τέως 'Λέσχης Αξιωματικών', αλλά ....

01/12/2022

Με την Πράξη 528974/15.11.2022, μετά από αίτηση του Μισθωτή του ακινήτου, εγκρίθηκε η κατεδάφιση της υπερκατασκευής που κρίθηκε αυθαίρετη βάσει της αυτοψίας με Α.Φ.01/22 της ΥΔΟΜ Παπάγου-Χολαργού.

Με καθυστέρηση οκτώ μηνών και διάφορα «τερτίπια» η παράνομη επέκταση της τέως Λέσχης Αξιωματικών Παπάγου καθαιρέθηκε, δικαιώνοντας πανηγυρικά τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής και του “Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου”.

Πέραν του ζητήματος της παράνομης επέκτασης του κτίσματος, από τη διερεύνηση της υπόθεσης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποκαλύφθηκε ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ 156Δ/29.09.1966, η επέκταση έγινε σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, στον οποίο δεν έχει αποξηλωθεί η εξομαλυντική στρώση μπετόν 215,70 τ.μ., όπως έχει αποτυπωθεί στην υπ’ αριθμόν Α.Φ.01/22 Έκθεση Αυτοψίας της ΥΔΟΜ Παπάγου-Χολαργού.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι ότι η αλλαγή χρήσης του ακινήτου (από συνοικιακό καφέ-εστιατόριο σε Μπαρ–Νυχτερινό κέντρο διασκέδασης υπερτοπικού χαρακτήρα) θα μεταβάλλει ριζικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής, καθιστώντας την υπερτοπικό πόλο.

Αυτό προκύπτει από :
- την εσωτερική διαμόρφωση του ακινήτου με «μπάρα» σερβιρίσματος αλκοολούχων ποτών μήκους τουλάχιστον 10 μέτρων που καταλαμβάνει όλο τον κεντρικό χώρο του καταστήματος !

- από τις διαφημίσεις του καταστήματος σχετικά με τη μέλλουσα λειτουργία εστιατορίου-μπαρ στο χώρο, που προσκαλούν πελάτες από όλο το Λεκανοπέδιο, δίνοντας μάλιστα και το χρόνο που απέχει αυτό από το κέντρο της Αθήνας (μόλις 7 λεπτά!)

- από τις αναγγελίες για πρόσληψη προσωπικού (μπάρμαν, κλπ.)

- από τις εγκαταστάσεις των ηχοσυστημάτων.

Αυτή η αλλαγή χρήσης αντιβαίνει και στους σκοπούς του ιδρυτικού νόμου του ΑΟΟΑ (Ν.Δ. 2906/22.07.1954) και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου, όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (με την απόφαση αρ. 66/17.06.2020) και χαρακτηρίζει την περιοχή ως αμιγούς κατοικίας.

Ειδικότερα μάλιστα για το οικοδομικό τετράγωνο 294, το οποίο εντάσσεται χωροταξικά στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Αγίου Γεωργίου, υπάρχει ρητή δέσμευση οι επιτρεπόμενες χρήσεις να αφορούν μόνο την  εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Το γεγονός στηρίζεται και σε παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ο.Τ.294.
 
Το επιχείρημα ότι στο κτίριο του Ο.Τ.294 επί μεγάλο διάστημα  λειτουργούσε χώρος εστίασης και άρα δικαιολογείται και η νέα χρήση, δεν ευσταθεί. Ο εν λόγω χώρος εστίασης στέγαζε τη Λέσχη αποστράτων αξιωματικών και κατά συνέπεια εξυπηρετούσε κυρίως τις ανάγκες κατοίκων του Παπάγου, όπως είναι το επιθυμητό.

Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και από τη συρροή οχημάτων. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί από τους δημότες η δέσμευση θέσεων για όσους κατοικούν μόνιμα στη περιοχή. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο σε συνεχείς διαπληκτισμούς.

Σημαντική αλλοίωση-υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα προκληθεί και από την ηχορύπανση. Η χρήση συνεχούς εκπομπής μουσικής από πλήθος μεγαφώνων, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, θα προκαλέσει μεγάλη όχληση στους περιοίκους και συχνά θα οδηγεί σε διενέξεις, αλλά και σε υποβολή παραπόνων προς τη Δημοτική Αρχή.

Η λειτουργία ενός ιδιαιτέρως οχληρού νυκτερινού κέντρου-μπαρ προσβάλλει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, αλλοιώνει τον κοινωνικό-αμιγώς οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής, αφαιρεί μεγάλο μέρος από τα πλεονεκτήματά της και την υποβαθμίζει ποικιλοτρόπως.  

Απαιτείται λοιπόν άμεση παρέμβαση.