Τεύχος 9ο / Σεπτέμβριος 2022: Το “Colpo Grosso” που αδειάζει τις τσέπες μας
01/09/2022
Το 2016, με το Νόμο 4425, δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το λεγόμενο «Μοντέλο Στόχο» (Target Μodel).
Στη συνέχεια με το Ν. 4512/2018 θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθιστώντας οριστικά το ρεύμα από δημόσιο αγαθό εμπόρευμα προς κερδοσκοπία.
«
Το Ενεργειακό χρηματιστήριο αποτελεί έναν θεσμό που είναι από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις» δήλωνε το 2019 ο τότε αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Ο επόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωνε στις
26/7/2019 στον ANT1: «Ό,τι και να λέει ο #ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα καταλάβει, όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί της #ΔΕΗ στο σπίτι, ότι τελικά δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω. Οι καταναλωτές ό,τι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν. #ypen».
Και βέβαια οι λογαριασμοί ήρθαν φέρνοντας απελπισία στα νοικοκυριά! Η ασυδοσία των εταιρειών οδήγησε σε φουσκωμένους λογαριασμούς και αδυναμία πληρωμής τους από χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 2021 οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά ήταν περίπου 168.000. Το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ξεπέρασαν τις 305.000.
Από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας της νέας «αγοράς», υπήρξαν δημόσιες καταγγελίες ότι γίνεται
χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στην ουσία
λειτουργεί καρτέλ λίγων εταιρειών. Καταγγελίες στις οποίες οι αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού) έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά.
Υποτίθεται ότι
ο μεταξύ τους «ανταγωνισμός» θα μείωνε τις τιμές λιανικής. Για ποιόν ανταγωνισμό όμως μιλάμε όταν, πέραν της
CVC-ΔΕΗ που έχει το 64% της αγοράς, οι άλλες 2 εταιρείες (
Protergia και
WattVolt) ανήκουν στον κ. Μυτιληναίο (ο οποίος είναι, βέβαια, και μεγαλο-παραγωγός) και τις υπόλοιπες να ανήκουν στους κκ. Περιστέρη (
Ήρων), Λάτση (
Elpedison) και Βαρδινογιάννη (
NRG-MotorOil);
Αξιοσημείωτο ότι, τα δύο ελληνικά διυλιστήρια,
Motor Oil και
ΕΛΠΕ, ανακοίνωσαν αύξηση κερδών 456,91% και 323,30% αντίστοιχα, την ώρα που η μεν Motor Oil αύξησε τις πωλήσεις μόλις 5,32%, ενώ από την άλλη τα ΕΛΠΕ, παρουσίασαν μείωση πωλήσεων κατά 10,03%. Και οι δύο αυτές εταιρείες δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την
ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή το α’ εξάμηνο του 2022 οι αναφορές στον κλάδο της ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% σε σχέση με το 2021. Αναφορές που καταγγέλλουν ανεξέλεγκτο και αυθαίρετο τρόπο ενεργοποίησης της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής από αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στις συνδέσεις κυμαινόμενου τιμολογίου.
Η κυβέρνηση «απάντησε» στο τσουνάμι των αυξήσεων αρχικά με τα εξευτελιστικά power και fuel passes. Πέταξε δηλαδή ψίχουλα στους πολίτες που βαφτίστηκαν κοινωνική πολιτική. Οι επιδοτήσεις αυτές, από τη στιγμή που η αισχροκέρδεια καλπάζει επιδοτούν ουσιαστικά με κρατικό χρήμα τα κέρδη των εταιρειών.
Στη συνέχεια στις 6 Ιουλίου του 2022, δημοσίευσε στο τεύχος B 3517 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
μια ρύθμιση, με διοικητικά καθοριζόμενη χονδρική τιμή (πλαφόν μέσω αριθμητικού τύπου που υπολογίζει το μέσο κόστος).
Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο νομοθέτησε τις διοικητικές τιμές ήταν
για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών. Διαφημίζει ότι μέσα από αυτή τη φόρμουλα,
πήρε 1,1 δισεκατομμύριο από τους παραγωγούς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 2 δις € κάθε μήνα, για να επιδοτεί τους παρόχους ενέργειας, για να επιδοτεί δηλαδή τους υπερ-φουσκωμένους υπέρ ολιγαρχών λογαριασμούς, φεσώνοντας τις μελλοντικές γενιές.
Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα πραγματική στήριξη με
άμεση και οριστική κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν πραγματικά φθηνό ρεύμα.
Αντιδημοκρατική εκτροπή…
Με δυο ιστορικές και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις (190/2022 για την ΕΥΔΑΠ και 191/2022 για την ΕΥΑΘ) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε για δεύτερη φορά ως αντίθετη στο Σύνταγμα της Χώρας την ένταξη των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Υπερταμείο, με το ξεκάθαρο σκεπτικό ότι το Υπερταμείο αποτελεί αμιγώς κερδοσκοπικό ιδιωτικό φορέα.
Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του ΣτΕ να επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μετά από μια 5μηνη κωλυσιεργία επέβαλε την ψήφιση από τη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, μιας επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης (άρθρα 114 και 115 του αντιπεριβαλλοντικού
Νόμου 4964/2022). Με βάση αυτή τη ρύθμιση, σε ευθεία αντίθεση με όσα έκρινε η Δικαιοσύνη, το Υπερταμείο παραμένει ο πλειοψηφών μέτοχος των ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ.
Σε παρέμβαση καταπέλτη με τίτλο
“Νερό, Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου. Τι απομένει μετά την απαξίωση του ΣτΕ;” η τ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει :
«Η στάση αυτή προκαλεί βαθύ ρήγμα στις αρχές του Κράτους Δικαίου και κλονίζει τα θεμέλια του πολιτεύματος…
Αμφιβάλλω αν στη συνταγματική ιστορία της χώρας έχει ποτέ λάβει χώρα μια τόσο κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».