Τεύχος 5ο / Ιούλιος 2021: People who are in shipping… can shit on the Prime Minister…

01/07/2021

Η φράση έγινε γνωστή απ’ τη δημοσιογραφική έρευνα του European Investigative Collaboration με τίτλο «Black Trail» https://www.youtube.com/watch?v=L57puphcpSY&t=763s.

Ανήκει στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, δωρητή των περιβόητων παγουρίνο που δόθηκαν στα σχολεία το 2020 και διαλαλούσε η Κεραμέως.

Ο όμιλος Λασκαρίδη έχει :

- 90 πλοία (κανένα στην ελληνική σημαία και ούτε έναν έλληνα ναυτεργάτη),

- τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετάνια», King George Palace, Athens Capital Hotel-MGallery, Sheraton Rhodes Resort, κ.α.

- τη Regency Entertainment που κατέχει το 51% του «Καζίνο Πάρνηθας» που με το φωτογραφικό νόμο 4499/2017 εγκρίθηκε η μεταφορά του στο Μαρούσι με στόχο τη δημιουργία πόλου «καζινοτουρισμού» στην περιοχή μας.
 

Όμως το 2012 η εταιρεία του πήρε δάνειο 38,9 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς. Το 2015 δήλωσε αδυναμία πληρωμής και η Πειραιώς αντί να εκποιήσει το νηολογηµένο το 2012 πλοίο που είχε ως υποθήκη, «εκτίμησε» ότι δεν χρειάζεται και πούλησε το δάνειο αντί 13,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμφερόντων Μιχάλη Λογοθέτη. Το 2016 ο Λασκαρίδης αγόρασε το κουρεμένο (σε ποσοστό άνω του 60%) δάνειο έναντι 20,5 εκατ. δολαρίων. Τη διαφορά, περί τα 26 εκατ. ευρώ, επιβαρύνθηκε ο ελληνικός λαός που ανακεφαλαιοποίησε την τράπεζα.

Η συνέντευξή του αποτυπώνει τον κυνικό και χυδαίο τρόπο που οι επιχειρηματικές ελίτ αντιμετωπίζουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, με το οποίο έχουν διαμορφώσει σχέσεις διαπλοκής και κηδεμονίας, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά εκθειάζουν και αγιοποιούν τις δραστηριότητες των κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών και νομοθετούν κατά παραγγελία τους.

Διαχρονικά «εξωραΐζουν» τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές, με αποκορύφωμα την αντιστροφή της πραγματικότητας τα χρόνια των μνημονίων.

Διαλαλούν την “έξοδο” από τα μνημόνια, ενώ διατηρούν όλη τη μνημονιακή νομοθεσία που ψήφισαν από το 2010 μέχρι σήμερα.

«Βαφτίσαν» τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», την κλοπή των εδρών της αντιπολίτευσης με το νόμο Βορίδη, «κυβερνησιμότητα», την (επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία) καύση των απορριμμάτων, «ενεργειακή αξιοποίηση» και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα, «Προστασία της εργασίας»!.

Μέχρι πότε;