Τεύχος 2ο / Δεκέμβριος: 2020 Η «συνταγή» απέτυχε… επιβάλλεται ν’ αλλάξει…

01/12/2020

Η επίγνωση ότι το υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ., χωρίς εξοπλισμό προστασίας και αναγκαίες θέσεις στις ΜΕΘ, θα κατέρρεε, οδήγησε την κυβέρνηση στην έγκαιρη εφαρμογή του καθολικού 1ου lockdown.

Δυστυχώς, την επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου κύματος της πανδημίας ακολούθησε ένα οκτάμηνο αδικαιολόγητου εφησυχασμού στις «δάφνες» της επιτυχίας, απώλειας πολύτιμου χρόνου, αλλά και εμμονικών πολιτικών επιλογών, αποτυχημένων πειραματισμών και αυταρχισμού.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως προτεραιότητα το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας, χωρίς να δημιουργήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας.

Παρά τις εξαγγελίες, αρνήθηκαν να ενισχύσουν ουσιαστικά με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές στο Ε.Σ.Υ..

Η μη διεξαγωγή μαζικών τεστ, οδήγησε σε λάθος επιδημιολογική εικόνα. Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας επισήμανε με ανακοίνωσή της πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική αξιολόγηση για τον αλγόριθμο EVA και έθεσε 10 ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, χωρίς απάντηση.

Ο πρωθυπουργός φέρει την απόλυτη ευθύνη που άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το Ε.Σ.Υ., και, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη και τραγική εξάπλωση του ιού, μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown.

Το Ε.Σ.Υ. είναι στα όρια της κατάρρευσης. Παρά τα «παρακάλια», οι ιδιώτες κλινικάρχες (ΠΕΙΚ), χωρίς αιδώ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο συνεχιζόμενος υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων 18 ημέρες μετά την έναρξη του 2ου lockdown, δείχνει ξεκάθαρα την ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί, και θα οδηγήσουν σε τρίτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2021.

Τα ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα στήριξης εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Τα όρια αντοχής εξανεμίζονται, αλλά η «συνταγή αντιμετώπισης» είναι μια από τα ίδια.

Για να σωθεί η κοινωνία και όχι μόνο κάποιες επιχειρήσεις, επιβάλλεται άμεση/ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και θέσπιση Βασικού Εισοδήματος Πανδημίας για όλους τους πληττόμενους/-ες, όσο κρατάει η πανδημία και οι επιπτώσεις της.