Πολιτικά συμπεράσματα

31/07/2019

31/07/2019

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,  

Ευχαριστούμε όσες / όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και μας έδωσαν τη δυνατότητα να στείλουμε εκπρόσωπο του Δικτύου Πολιτών, τον Περικλή Ζήκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η διάσπαση του Δικτύου Πολιτών, η πλήρης ρήξη μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και με κομμάτια του τοπικού πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), καθώς και η κομματικά ανεξάρτητη κάθοδός μας στις εκλογές, αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων είχαν το κόστος τους, που κατεγράφη επακριβώς στην κάλπη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δήμο μας, αλλά και ευρύτερα, μας υποχρεώνουν να εξάγουμε και πολιτικά συμπεράσματα. Επισημαίνουμε λοιπόν τα ακόλουθα :

  1. Μετά από εννέα χρόνια εφαρμογής μνημονιακών μέτρων είναι σαφής  η στροφή / μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας στο συντηρητισμό. Στροφή που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο επίπεδο του εκλογικού σώματος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, αλλά και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Στροφή που είχε καταγραφεί και στο πεδίο της ιδεολογίας, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue από το Σεπτέμβρη 2017 (http://www.mavris.gr/4943/political-ideology/).
  2. Βασική αιτία για τη διαμόρφωση αυτού του νέου πολιτικού σκηνικού είναι η πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσχώρησή του στη μνημονιακή στρατηγική, νομιμοποιώντας τα μνημόνια στις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων, μέσα από την πολιτική του «δεν υπάρχει εναλλακτική», διαψεύδοντας τις ελπίδες τους και διογκώνοντας την κοινωνική απογοήτευση. Οι ιδεολογικές επιπτώσεις της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και της αποδοχής της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και πολιτικής είναι καθοριστικές για την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και μακροπρόθεσμα.
  3. Είναι φανερό ότι τα ανωτέρω επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και στον Δήμο μας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση μια κοινωνικής πλειοψηφίας που από τον πρώτο γύρο έδωσε την αυτοδυναμία στην παράταξη του Δημάρχου και μάλιστα με απλή αναλογική. Μια κοινωνική πλειοψηφία που δεν είχε το 2014, αλλά ο τότε εκλογικός νόμος του έδωσε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  4. Η πολυδιαφημισμένη «αντιπολίτευση» στο νυν Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο και στη Δημοτική Αρχή που ασκήθηκε από τον Κώστα Τίγκα (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης) και από τον Χάρη Κουγιουμτζόπουλο (επικεφαλής των «8 προτάσεων») αποδείχτηκε πλήρως αναποτελεσματική και δεν έπεισε τους συμπολίτες μας.
  5. Η εξαγγελία του Νικήτα Κανάκη για τη «Συνωμοσία των καλών», και η άτυπη συμμαχία των παρατάξεων των Νικήτα Κανάκη-Κώστα Τίγκα-Δημήτρη Τούτουζα με στόχο την από κοινού ανάληψη της Δημοτικής Αρχής αποδείχτηκε πολιτικά ανεγκέφαλη. Η, προφανέστατα, ετερόκλητη συμμαχία (δεδομένων των πολιτικών καταβολών των μελών της) προκάλεσε αντισυσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον νυν Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, με αποτέλεσμα την αυτοδυναμία από τον 1ο γύρο.
  6. Η επιλογή του Νικήτα Κανάκη να συνεργαστεί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου και του Χρήστου Δασκαλόπουλου και να αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας, με στόχο τη 2η θέση στον 1ο γύρο και ποσοστό 25%, απέτυχε παταγωδώς, παρά την πολιτική καπηλεία που μετήλθε η παράταξη, εμπλέκοντας τους «Γιατρούς του κόσμου» αλλά και την προσπάθεια να «εξαφανίσει» το πολιτικό του παρόν και παρελθόν.
  7. Ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός και οι παρασκηνιακές πολιτικές συναλλαγές διέπρεψαν και αυτή τη φορά.
  8. Οι τοπικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ διαδραμάτισαν και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση κυρίαρχο ρόλο.

Ως Δίκτυο Πολιτών δεσμευόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε και να προσφέρουμε στα ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα που αφορούν την πόλη και τη ζωή μας, τόσο στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με την κινηματική μας δράση, και σας καλούμε να δικτυωθείτε / αγωνιστείτε μαζί μας. Καθώς, παρά την ψευδεπίγραφη έξοδο από τα μνημόνια, διατηρούνται όλα τα έως τώρα μνημονιακά μέτρα, ενώ συνεχίζεται η λήψη και εφαρμογή και νέων.
Ως Δίκτυο Πολιτών θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, ώστε να έχουμε μια ουσιαστικά καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη πόλη.

Η Συντονιστική Επιτροπή
 του Δικτύου Πολιτών
    Χολαργού-Παπάγου