1η Αυγούστου διακόπτουν τη λειτουργία των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό

24/07/2014

Για άλλη μια φορά οι διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού καταστροφής της Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και του τοπικού «κυβερνητικού εκπροσώπου» Δημάρχου Β. Ξύδη διαψεύδονται.

Σύντομο  ιστορικό

Την 1/9/2013, ο ανεκδιήγητος πρώην Υπουργός καταστροφής της Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε, δήλωσε πως θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους 6.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Στις 24/09/2013 οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ σε επιστολή που έστειλαν προς όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, εξέφραζαν τις ανησυχίες και την αγωνία τους για το μέλλον των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ .

Στις 26/09/2013, επειδή ως γνωστόν ιατρεία χωρίς γιατρούς και προσωπικό δεν υπάρχουν, ως «Δίκτυο Πολιτών» ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα του ΕΟΠΥΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο, να παρθεί απόφαση ενάντια στην κατάργηση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό και να προγραμματίσουμε περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Γι’ αυτή μας την ενέργεια δεχθήκαμε την επίθεση του Δημάρχου Β. Ξύδη, ο οποίος αφού επισκέφτηκε τον Υπουργό Υγείας και τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, στις 18/10/2013 εξέδωσε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς μας ως «Κασσάνδρες».

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Β. Ξύδης μεταξύ άλλων έγραφε :

«Το βέβαιο είναι ότι οι υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα τοπικά ιατρεία Χολαργού θα παραμείνουν στην πόλη μας και οποιαδήποτε μεταβολή θα αποσκοπεί στην παραγωγικότερη λειτουργία τους και όχι στην κατάργησή του ή στη συγχώνευσή του».

Η μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία

Το ποια είναι η «παραγωγικότερη λειτουργία»  των ιατρείων, μετά την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση που προώθησε η μνημονιακή συγκυβέρνηση στον ΕΟΠΥΥ,  προκύπτει από έγγραφο του προϊσταμένου των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό προς το Υπουργείο Υγείας, με ημερομηνία 21/03/2014, όπου συγκεκριμένα αναφέρει :

Οι εναπομείναντες ιατροί στα Ιατρεία Χολαργού-Παπάγου του ΕΟΠΥΥ είναι οι ακόλουθοι :
Ένας (1) Προϊστάμενος – Γυναικολόγος
Δύο (2) Παιδίατροι
Δύο (2) Δερματολόγοι
Ένας (1) Γναθοχειρουργός
Τέσσερεις (4) Οδοντίατροι
Μια (1) Νοσηλεύτρια

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι οι ακόλουθες :
Παθολόγοι
Γενικοί Ιατροί
Καρδιολόγοι
Πνευμονολόγος
Νευρολόγος
Ορθοπεδικός
Χειρουργός
Ω.Ρ.Λ.
Νοσηλεύτριες
Γραμματέας-τηλεφωνήτρια

Δεν μπορεί παρά να θαυμάσει !!!!! κανείς την επιτυχημένη !!!!!! «παραγωγικότερη λειτουργία». Μόνο σε στελέχωση ειδικοτήτων έχουμε μείωση άνω του 60%.

Σε συνέχεια αυτής της «παραγωγικότερης λειτουργίας» ο Διευθυντής της Μονάδας Υγείας Αγ. Παρασκευής (κ. Ν. Φρίγκας) στις 07/07/2014, με το υπ’ αριθμόν 507 έγγραφό του, εισηγείται την προσωρινή διακοπή των τοπικών ιατρείων Χολαργού (από 1/8 έως 29/8/2014), λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στις 22/07/2014 το Υπουργείο Υγείας (1η ΥΠΕ Αττικής), συμφωνεί με την εισήγηση του κ. Ν. Φρίγκα (προφανώς και ο νέος Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επιδιώκει να κάνει ακόμη «παραγωγικότερη τη λειτουργία τους») και αποφασίζει την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των Ιατρείων του ΕΟΠΥΥ Χολαργού.

Αγαπητοί συμπολίτες & συμπολίτισσες

Τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ Χολαργού ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ως Ιατρεία του ΙΚΑ πριν από 15 χρόνια. Εκτός από τους κατοίκους του Δήμου μας, εξυπηρετούν και τους κατοίκους των όμορων Δήμων Νέου Ψυχικού και Κάτω Χαλανδρίου, δηλαδή περίπου 60.000 κατοίκους.

Είναι φανερό πως, η δήθεν «προσωρινή» διακοπή λειτουργίας των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό, είναι το τελευταίο στάδιο πριν το οριστικό τους κλείσιμο, με δυσμενέστατες μεταβολές και επιπτώσεις στην Υγεία και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Καλούμε τον απερχόμενο Δήμαρχο Β. Ξύδη, αλλά και τον νέο Δήμαρχο Η. Αποστολόπουλο, να πάρουν άμεσα δημόσια θέση και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτραπεί καταρχήν το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό. Καλούμε επίσης να  πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Προτείνουμε να γίνει άμεσα μια ειδική συνεδρίαση, είτε του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε των δημοτικών παρατάξεων, είτε των φορέων της πόλης, για να αποφασίσουμε τι ενέργειες θα κάνουμε ώστε να εμποδίσουμε αυτή την προοπτική.

Χολαργός, 24/07/2014

Η Συντονιστική Επιτροπή
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
Χολαργού-Παπάγου


Υ.Γ. : Για πληρέστερη ενημέρωση επισυνάπτουμε :

1. Απόσπασμα από τα πρακτικά της 15ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού (στις 26/09/2013), που θέσαμε το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ
2. Την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Β. Ξύδης στις 18/10/2013
3. Το έγγραφο που έστειλε στις 21/03/2014 στο Υπουργείο Υγείας ο Προϊστάμενος των Ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο Χολαργό
4. Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την διακοπή λειτουργίας των Τοπικών Ιατρείων Χολαργού