“Ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία των «εθνικών» μεγαλοεργολάβων”

12/07/2014

Τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) προώθησε στην Βουλή το Σχέδιο του Νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στην θέση του υφιστάμενου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006).

Με το Σχέδιο του Νέου Κώδικα, οι αρμοδιότητες των Δήμων για τα απορρίμματα περιορίζονται στην συλλογή και στη μεταφορά τους. Τόσο ο ισχύων κώδικας (Ν.3463/2006, άρθρο 75 - αρμοδιότητες Δήμων), όσο και ο «Καλλικράτης» (Ν.3852/2010, άρθρο 94 - πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων), θεωρούσαν αρμοδιότητα των Δήμων την αποκομιδή, διαχείριση, επεξεργασία, ανακύκλωση και διάθεση των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο «Καλλικράτης» παρείχε στους Δήμους και την δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων διαχείρισης.

Συνοψίζοντας φαίνεται ότι:

 1. Η προωθούμενη αλλαγή αφαιρεί από τους Δήμους την ζωτικής σημασίας δυνατότητα εκπόνησης και υλοποίησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων στo πλαίσιο του αντίστοιχου περιφερειακού σχεδιασμού, όπως προέβλεπε η ρύθμιση του άρθρου 186, παρ. ΣΤ΄ αριθμ.29 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»).
 2. Η αλλαγή αυτή στερεί οριστικά από τους Δήμους την δυνατότητα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, αντλώντας πολύτιμους πόρους από την διαχείριση τμήματος των απορριμμάτων τους, πόρους που οι Δήμοι θα μπορούσαν να επενδύσουν σε χάραξη κοινωνικής πολιτικής και μείωση των δημοτικών φόρων.
 3. Η επιχειρούμενη ρύθμιση αποσκοπεί να αφαιρέσει από τη νέα περιφερειακή Διοίκηση κάθε δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων της Αττικής, με την εφαρμογή πολιτικών αποκέντρωσης της διαχείρισής τους.
 4. Η ρύθμιση καταδικάζει σε οριστικό θάνατο την πολύπαθη Φυλή, διαιωνίζοντας την λειτουργία της με την κατασκευή, εκεί, των φαραωνικών εργοστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων που προέβλεπε ο σχεδιασμός της απερχόμενης περιφερειακής Διοίκησης του Γ. Σγουρού, ενώ ταυτόχρονα καθιστά αναγκαία την κατασκευή και λειτουργία των νέων αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε Γραμματικό και Κερατέα, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτά θα έχουν.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ως «Δίκτυο Πολιτών», επισημαίνουμε ότι:

 1. Η απόπειρα αυτή της συγκυβέρνησης Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ στοχεύει στο να διασφαλίσει αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που λυμαίνονται τα δημόσια έργα της χώρας, εις βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού συμφέροντος.
 2. Πρόκειται για ενέργεια με στόχο να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της μαφίας των σκουπιδιών και των λαθρεμπόρων αποβλήτων που επιθυμούν διακαώς την διαιώνιση της λειτουργίας της καταστροφικής εγκατάστασης της Φυλής.
 3. Με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών εις βάρος κάθε έννοιας δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, προετοιμάζοντας παράλληλα και την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, ενόψει των μαζικών απολύσεων του προσωπικού καθαριότητας των Δήμων που αναμένονται.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή μας επισημαίνουμε τον βαθύτατα αντικοινωνικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης νομοθετικής ρύθμισης και καλούμε:

 1. Τους συμπολίτες μας να κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της, την ποιότητα ζωής όλων μας και τις θέσεις εργασίας στους Δήμους που απειλούνται.
 2. Όλες τις δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο μας να σταθούν, έμπρακτα, στο πλευρό της κοινωνίας υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών που απειλούνται ευθέως.
 3. Την νέα Δημοτική Αρχή, που αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου, να στηρίξει την προσπάθεια για την αποτροπή της επιχειρούμενης τερατώδους ρύθμισης, δεσμευόμενη άμεσα για εκπόνηση και υλοποίηση τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων μας με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.
 4. Την νέα περιφερειακή Αρχή να κινητοποιηθεί έτσι ώστε, πάση θυσία, να αποτραπεί μια εξέλιξη που θέτει εκτός νόμου την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων για την αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα και την υποχρεώνει να παραδώσει την διαχείριση των σκουπιδιών σε εργολαβικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας, των θέσεων εργασίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας.
 5. Την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την επίμαχη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενη ότι αν δεν το πράξει θα φέρει ακέραια την ευθύνη μιας σύγκρουσης με τόσο μεγάλο κοινωνικό διακύβευμα που η κοινωνία θα υποχρεωθεί να την κερδίσει.
 6. Τους πάντες να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή, παραβιάζει με ακραίο τρόπο την δημοκρατική ομαλότητα, θέτοντας εκτός νόμου την υλοποίηση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων της περιφερειακής παράταξης που πλειοψήφησε στις εκλογές, αλλοιώνοντας έτσι την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Αττικής.

Για να είναι σαφές πιο θα μπορούσε να είναι το οικονομικό όφελος για τον Δήμο μας από την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και τι σημαίνει η αφαίρεση αυτής της δυνατότητας, επισυνάπτουμε την πρόταση που παρουσιάσαμε στις 17/03/2014 στο Δημαρχείο. Θα τη βρείτε αναρτημένη και στην ιστοσελίδα μας
                                                                                                           

Χολαργός, 12/07/2014

   Η Συντονιστική Επιτροπή
  του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
      Χολαργού-Παπάγου