Τεύχος 8ο / Ιούνιος 2022: Ζητήματα που δεν θέλουν να μάθετε…

01/06/2022

1. Σε παράνομη επέκταση περίπου 200 τ.μ. της τέως Λέσχης Αξιωματικών Παπάγου προχώρησε ο νέος μισθωτής του ακινήτου. Το γεγονός κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Αγ. Παρασκευής και το “Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου” με δύο τεκμηριωμένες ανακοινώσεις, που όμως τα τοπικά μέσα «ενημέρωσης…» δεν δημοσίευσαν !!

Μετά την «αδράνεια» της ΥΔΟΜ Αγ. Παρασκευής, το ζήτημα ανέλαβε η νεοσύστατη ΥΔΟΜ Παπάγου-Χολαργού, που εξέδωσε εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, κατεδάφισης της αυθαίρετης κατασκευής και επέβαλε πρόστιμο 17.000 ευρώ.

Πέραν του ζητήματος της παράνομης επέκτασης του κτίσματος, οι όροι της προκήρυξης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ιδιοκτήτη του ακινήτου) υπηρετούν μια καθαρά επιχειρηματική λογική (εικοσαετής μίσθωση με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 5.100,00 ευρώ). Η αλλαγή χρήσης του ακινήτου θα μεταβάλλει ριζικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής, καθιστώντας την υπερτοπικό πόλο.

Αυτό αντιβαίνει στους σκοπούς του ιδρυτικού νόμου του ΑΟΟΑ (Ν.Δ. 2906/22.07.1954) και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου, όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (με την απόφαση αρ. 66/17.06.2020).

Επίσης ανατρέπεται άρδην το καθεστώς χαμηλών τιμών που απολάμβαναν όλοι οι θαμώνες της Λέσχης, πράγμα που θα εκτοπίσει τουλάχιστον ένα μεγάλο αριθμό των θαμώνων της, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ανώτατη τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράνομη επέκταση διαπιστώθηκε, καταγγέλθηκε και καθαιρέθηκε και σε άλλο ακίνητο που διενήργησε διαγωνισμό η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ), στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Θα επιτρέψουμε / ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις και πρακτικές; Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ.


2. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου–Χολαργού στις 28/04/2022 αποφάσισε ομόφωνα την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ζητά την άμεση ακύρωση του Διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής  (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνης Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ, αντλιοστάσια) που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.

Καλεί την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ 190-1/2022) για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους, από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού, και να μεριμνήσει για την άμεση Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος.

Την πρόταση-ψήφισμα κατέθεσε το «Δίκτυο Πολιτών» για να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!

Τα τοπικά μέσα «ενημέρωσης…» δεν έγραψαν λέξη για το ζήτημα. Μάλλον «υδρεύονται…» από άλλα δίκτυα…


3. Η προωθούμενη από την Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση καύση των απορριμμάτων θα καταστρέψει το περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη μας
. Στις 19/04/2022 η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., με δια περιφοράς διαδικασία, ενέκρινε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο (255 σελίδων) Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ). Από τα “ψιλά” γράμματα του ΠΕΣΔΑ προκύπτει ότι προωθούν την καύση ακόμα και σύμμεικτων ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και διπλασιασμό της χωρητικότητας του μεταβατικού ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Η καύση παράγει διοξίνες και φουράνια, σωματίδια με τη μορφή τέφρας και αιωρούμενα σωματίδια που εισέρχονται στους πνεύμονες, οξέα και άλλα αέρια. Οι διοξίνες είναι καρκινογόνες ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Οι αναπτυγμένες χώρες είναι στη φάση εγκατάλειψης της μεθόδου προς όφελος της ανακύκλωσης. Στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων έκλεισε πριν 17 χρόνια, ο Δήμος απαγορεύει στα παιδιά να παίζουν στα πάρκα και στους πολίτες να καταναλώνουν κοτόπουλα και λαχανικά λόγω της παραμένουσας ρύπανσης του εδάφους από διοξίνες !! Επίσης η καύση απορριμμάτων εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα που συμβάλλει στο φαινόμενο θερμοκηπίου πολύ περισσότερο κι από τον “βρώμικο” λιγνίτη.

Η καύση είναι πανάκριβη. Από μελετητές εκτιμάται ότι το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί ακόμα και να επταπλασιαστεί ! Οι εγκαταστάσεις καύσης θα γίνουν με τη γνωστή αμαρτωλή μέθοδο των ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγγυώνται τα υπερκέρδη των μεγαλοεργολάβων για τρεις ακόμα δεκαετίες !


4. Στις 20/01/2022 το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για εκ νέου παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού (Α.Ο.) για 25 χρόνια. Επαναφέρουμε την πρόταση για διεκδίκηση από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών της ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων στο τμήμα της Α.Ο. που διατρέχει τα όρια των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού. Το 2019 η Α.Ο. δήλωσε στο Δήμαρχο ότι θεωρεί ασύμφορη τη λειτουργία των διοδίων Υ2 & Υ3. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας στο Δήμο μας.