Τεύχος 7ο / Φεβρουάριος 2021: Το πρόσωπο του Τέρατος

01/02/2021

Η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι δεδομένη. Ποντάροντας στην αρχική επιτυχία της επιδόθηκε σε μια εκστρατεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και συγκάλυψης των πολιτικών στόχων της. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και έχουν καταρριφθεί όλα τα αφηγήματά της.

Δεν είναι μόνο το θλιβερό ρεκόρ των 22.000+ νεκρών από Covid-19 που με τα στοιχεία του https://ourworldindata.org/ μας κατατάσσει ως χώρα πανευρωπαϊκά στις χειρότερες θέσεις.

Είναι η μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα για τον πραγματικό αριθμό των ΜΕΘ, τα αυξημένα ποσοστά θανάτων εκτός ΜΕΘ και τις ανισότητες στην περίθαλψη Αθήνας και Περιφερειών.

Είναι ο εμπαιγμός με τις τιμές των μοριακών τεστ PCR, που ακόμη και δήμαρχοι πέτυχαν θεαματικά μικρότερες τιμές από τις τιμές του Υπουργού.

Είναι οι περικοπές δαπανών για Υγεία και ΕΣΥ στον προϋπολογισμό για το 2022.

Η επί δύο χρόνια εμμονή στις ακολουθούμενες αντικοινωνικές πολιτικές και οι εκάστοτε δηλώσεις του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται απλώς για λάθος επιλογές, αλλά για συνειδητές πολιτικές επιλογές.

Προβληματική είναι επίσης η ανοχή και «εξοικείωση» της κοινωνίας μας με το καθημερινό δελτίο θανάτων.

Επίλογος, το σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι το 1978: Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει ή ομορφιά…

Περιοδικό του Δήμου ή της Δημοτικής Αρχής…?

Το ερώτημα τίθεται αφενός γιατί, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του Δημάρχου, φθάσαμε στο 7ο τεύχος του «Περιοδικού» και η κατανομή των σελίδων του περιοδικού παραμένει άνιση. Από τις 23 σελίδες η Δημοτική Αρχή είχε αρχικά τις 19,5 και στα τελευταία τεύχη τις 20,5 σελίδες, ενώ όλη η αντιπολίτευση συρρικνώθηκε σε 1,5 σελίδα.

Αφετέρου γιατί η συντακτική ομάδα του «Περιοδικού» είναι της αποκλειστικής επιλογής της δημοτικής αρχής, συνεπώς και η επιλογή της ύλης. Είναι προφανές ότι παραβιάζεται κάθε έννοια δεοντολογίας. «Δικαιώνεται» έτσι και η κριτική που ασκούν όσοι δεν επιθυμούν να υπάρχει ένα περιοδικό του Δήμου.

Οι κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες μας δυστυχώς αγνοήθηκαν. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας τους αναγνώστες και καλούμε δημόσια τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει όσα επιβάλλει η δεοντολογία, έτσι ώστε να έχουμε ένα πραγματικά πολυφωνικό περιοδικό του Δήμου.