Τεύχος 6ο / Σεπτέμβριος 2021: «Εκκένωση» της χώρας ή «εκκένωση» του Μαξίμου;

01/09/2021

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 με εγκύκλιο του Αν. Υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ξεκίνησε η «εκκένωση» των δημόσιων υπηρεσιών από το δήθεν πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με το 1ο Μνημόνιο.

Έτσι σταδιακά «εκκενώνονται» από προσωπικό τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι συγκοινωνίες, τα δικαστήρια, οι εφορίες, οι Δασικές Υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, κλπ.

Παράλληλα προχώρησαν :

- η «εκκένωση» των υπηρεσιών των Δήμων με σοβαρές επιπτώσεις στην καθαριότητα, τη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών.

- η «εκκένωση»/ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές, οδικοί άξονες, κ.α.)

- η «εκκένωση» της χώρας από 500.000 νέους /νέες υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων  που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μετανάστευσαν (Brain Drain).

- η «εκκένωση» της τσέπης μισθωτών και συνταξιούχων που οδήγησε στην έκρηξη των «κόκκινων δανείων» και στην «εκκένωση»/έξωση των δανειοληπτών από τις κατοικίες τους.

Η «εκκένωση» των νοσοκομείων από ιατρικό προσωπικό οδήγησε στην αναμονή μηνών για ένα ραντεβού για εξέταση ή νοσηλεία. Και φτάσαμε στην πανδημία που τα υποστελεχωμένα από γιατρούς, νοσηλευτές και κλίνες ΜΕΘ νοσοκομεία, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην πίεση, «εκκενώθηκαν» από non–covid ασθενείς και μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Έτσι πλησιάζουμε τους 14.000 θανάτους από COVID-19, με την πλειονότητα εκτός ΜΕΘ.

Πρόσφατα είχαμε :

• την εκκένωση των πανεπιστημιακών σχολών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που «πέταξε» εκτός δημόσιων πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους (40.000 αποκλεισθέντες, 20.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ, 16 τμήματα με μηδέν εισακτέους). Έτσι θα καλυφθούν οι δαπάνες για τους 1000 αστυνομικούς της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η αντιστοιχία είναι αποκλεισμός 40 φοιτητών για κάθε αστυνόμο και πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια.

• την εκκένωση των χωριών από τους κατοίκους τους για τη διάσωσή τους από τις πυρκαγιές, αφού οι δασικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική είχαν εδώ και χρόνια «εκκενωθεί» και το δήθεν επιτελικό κράτος κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση…

Προφανώς το ερώτημα του τίτλου είναι ρητορικό. Είναι όμως φανερό ότι όλες οι αντικοινωνικές πολιτικές που εκπορεύτηκαν διαχρονικά από το «Μαξίμου» και οδήγησαν στις ανωτέρω «εκκενώσεις» θα συνεχιστούν, όσο δεν «εκκενώνεται» το «Μαξίμου» από τους πολιτικούς που τις προκαλούν. Η κοινωνία μας μένει να επιλέξει.